Argan - ziemski eliksir

Drzewa arganowe rosną tylko w Maroku, a z ich ziaren otrzymuje się cenny olej bogaty w substancje ochronne. Pozyskiwaniem oleju arganowego zajmują się kobiety, które od wieków przekazują wiedzę i umiejętności z matki na córkę.

Drzewo arganowe, bardzo podobne do oliwnego, jest rośliną rosnącą na południowym wybrzeżu Maroka - w jałowym i nieurodzajnym kraju, gdzie lata są bardzo gorące. Ten cenny olej, stosowany w kuchni i kosmetyce, jest otrzymywany z ziaren drzewa arganowego metodą zimnego tłoczenia. To bardzo długi, skomplikowany i mało wydajny proces. Na wyprodukowanie pół litra oleju potrzeba pięćdziesięciu kilogramów nasion. Szybkimi i powtarzalnymi ruchami kobiety rozbijają kamieniem twarde skorupy i wyjmują z nich ziarna, które rozbijają na miazgę. Dodają trochę wody i prasują mieszaninę w niewielkim młynku wykonanym z dwóch obracających się kamieni, aż do uzyskania złotego oleju. Potwierdza się stare powiedzenie: "Z ziemi otrzymujesz najlepsze owoce!".

Olej arganowy jest naturalnie bogaty w substancje przeciwutleniające, w tym flawonoidy, jak również witaminy E, A, F i niezbędne dla człowieka kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. To odmładzający kosmetyk , który wzmacnia skórę, czyni ją elastyczną i nawilża naskórek wnikając do jego najgłębszych warstw. Chroni skórę przed zanieczyszczeniami i światłem słonecznym, nawilża, nabłyszcza i wzmacnia włosy, wzmacnia paznokcie, zapobiega łupieżowi i rozstępom.