Wielkanoc w stylu Eko

Do tradycji Świąt Wielkanocy należą urocze dekoracje oraz pyszne staropolskie potrawy. Ważne jest też, by w ten świąteczny czas nie przyczyniać się marnotrawstwa jedzenia i braku szacunku dla środowiska. Zorganizowanie świąt wielkanocnych w stylu eko będzie wymagać  wysiłku, ale satysfakcja gwarantowana. Oto kilka rad:

•    Postarajcie się, aby jaja i kiełbasa, które trafią na Wasz stół pochodziły od producentów zdrowej żywności. Polskie fermy ekologiczne produkują teraz 2,5 mln jaj rocznie. Powstaje coraz więcej gospodarstw ekologicznych, których właściciele legitymują się odpowiednimi certyfikatami.
•    W wielkanocnym koszyczku powinien znaleźć się chleb, najlepiej pieczony własnoręcznie na zakwasie lub na drożdżach, z ulubionymi bakaliami lub nasionami.
•    Pasztet w wersji wegańskiej z kasz i warzyw będzie zadziwiać i wyglądem i smakiem.
•    Na stole wielkanocnym nie może zabraknąć białego barszczu lub żurku. Zakwas do barszczu białego przyrządzamy kilka dni wcześniej z mąki pszennej, a do żurku z mąki żytniej.
•    Do wielkanocnych dekoracji w stylu eko wykorzystajcie kiełki: rzeżuchę, żyto, rzodkiewkę, a nawet... rukolę! Będzie jeszcze bardziej eko, jeśli zasiejecie je w skorupkach do jajek.
•    Z gałązek wierzbowych możecie wykonać wielkanocne stroiki i imitację ptasiego gniazdka. Znajdą tam swoje miejsce kraszanki, oczywiście farbowane w sposób naturalny w łupinach cebuli i buraków i w kurkumie.
•    Do wielkanocnych dekoracji w stylu eko wykorzystujcie to, co daje nam natura. Mogą to być gałęzie znalezione na spacerze, które w pomysłowy sposób połączone za pomocą sznurka staną się stelażem do zawieszenia pisanek.
•    Totalnym wyzwaniem będzie wyplecenie koszyczka świątecznego z wikliny makulaturowej (stare ulotki, gazety, kartki pocięte na paski).

Udanych Świąt Wielkanocnych w stylu eko!